AngryAxel Skrivet 10 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 februari, 2010 (redigerad) Mat väcker känslor, uppenbarligen. Debatten rasar, och det kan närmast betecknas som masshysteri. Typ. Hursomhelst - bakgrunden är att man nyligen klubbat igenom ett tillstånd för ett slags köttklister gjort av enzymet trombin - som redan finns i blod, om jag förstått det rätt. Man kan alltså ta många små rest-bitar av t ex oxfilé, och klistra ihop dem till en hel filé. En fet fördel är att man kan uppenbarligen kan ta tillvara på mer kött, och sådant som i dagsläget säkert slängs, kan användas för att göra hela filéer och bitar. En nackdel är att många är rädda att konsumenterna ska bli lurade, och att den oxfilé man köper för dyra pengar faktiskt bara är ett slags frankenstein-bit, av flera olika köttbitar. Gtasanten - sträck upp edra våta fingrar i debattens bris. Vad tycker ni om köttklistret? Bra eller anus? http://www.dn.se/nyheter/politik/sverige-r...ister-1.1042136 http://www.svd.se/nyheter/inrikes/intensiv...ret_4237371.svd Redigerad 10 februari, 2010 av AngryAxel Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
R2D2 Skrivet 10 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 februari, 2010 Noll koll på vad jag tycker, men Intill produktnamnet ska det stå: "Kommer från sammansatta köttdelar" Så ni som ogillar, strunta i att köpa det bara. Alla nöjda Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
dibel Skrivet 10 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 februari, 2010 Förvisso bra att de anmärker produkten, men jag tycker ändå att det är onödigt att klistra ihop kött. Det hade i mina ögon varit smidigare att göra färs på bitarna som är över. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Sniper Skrivet 10 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 februari, 2010 Jag tror inte jag skulle köpa ihopklistrat kött, men låt de som vill göra det. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Panimala Skrivet 10 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 februari, 2010 Ptja, det kommer ju knappast smaka sämre eller att få sämre kvalitet än vanliga köttbitar. Och i och med att mer kött kan ta till varas på lär priset inte heller bli högt...? Jag ser ingen egentlig nackdel. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Mordos Skrivet 10 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 februari, 2010 Är det billigare, så är det ju ett givet att det kan vara en bra deal. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Arvid Skrivet 10 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 februari, 2010 Det finns så mycket konstgjort idag redan så varför inte? Men det ska framgå tydligt på förpackningen. Det låter visserligen äckligt med ihopklistrat kött men om nu själva klistret är gjort helt av ämnen från djurblod så kommer ju produkten fortfarande ha naturliga beståndsdelar. Frågan är om det kommer gå att se eller känna skarvarna när man äter köttet? Kommer det smaka annorlunda? Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
P-C Skrivet 10 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 februari, 2010 Det mesta köttet förutom "finare" bitar är sammansättningar av massa (olika) köttsorter så vad spelar det för roll? Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Jazz Skrivet 10 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 februari, 2010 Hur kommer köttet att uppföra sig vid tilllagning? Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Plaisir Skrivet 10 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 februari, 2010 Det mesta köttet förutom "finare" bitar är sammansättningar av massa (olika) köttsorter så vad spelar det för roll? Nej? är väl ändå bara sådant som är tillverkat av färs på olika sätt som är sammansättningar av massa olika i dagsläget? Vore ju dumt om det redan var på det här sättet innan. Eller så misstolkar jag din post grovt och du framhåller information om det här som redan sagts. Då ber jag om ursäkt för att jag sa nåt. Förövrigt så tycker jag inte att det är så värst fel så länge det inte dras till sin gräns och vad som helst klistrar ihop med vad som helst o man inte längre kommer ha en aning om vad man får i köttförpackningen mer än klistret. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Mordos Skrivet 10 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 februari, 2010 Mmm, baconoxfilésfläsk och potatis. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
P-C Skrivet 10 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 februari, 2010 (redigerad) Nej? är väl ändå bara sådant som är tillverkat av färs på olika sätt som är sammansättningar av massa olika i dagsläget? Vore ju dumt om det redan var på det här sättet innan. Eller så misstolkar jag din post grovt och du framhåller information om det här som redan sagts. Då ber jag om ursäkt för att jag sa nåt. Förövrigt så tycker jag inte att det är så värst fel så länge det inte dras till sin gräns och vad som helst klistrar ihop med vad som helst o man inte längre kommer ha en aning om vad man får i köttförpackningen mer än klistret. Tss. Allt kött utanför köttdisken är halvfabrikat från olika djur. Hursomhelst bryr jag mig inte eftersom jag inte äter sånt. Redigerad 10 februari, 2010 av P-C Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Plaisir Skrivet 10 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 februari, 2010 Tss. Allt kött utanför köttdisken är halvfabrikat från olika djur. Hursomhelst bryr jag mig inte eftersom jag inte äter sånt. Jaså? Hade jag ingen aning om med tanke på att en fläskfilé ser väldigt mycket ut att vara en enda del från ett enda djur osv. Färser kan jag förstå om man är misstänksam mot och allt som är gjort på dessa men hela köttbitar kan jag inte förstå hur man kan få till olika sorters kött. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
P-C Skrivet 10 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 februari, 2010 Jaså? Hade jag ingen aning om med tanke på att en fläskfilé ser väldigt mycket ut att vara en enda del från ett enda djur osv. Färser kan jag förstå om man är misstänksam mot och allt som är gjort på dessa men hela köttbitar kan jag inte förstå hur man kan få till olika sorters kött. Jag sa utanför köttdisken och med det menar jag tänkte mest på alla färdigprodukter och halvfabrikat (scans köttbullar, skinka på macka osv). Men hursomhelst så spelar det väl ändå ingen roll eftersom en hel fläskfile lär smaka likadant som massa små fläskfiléer. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
AngryAxel Skrivet 10 februari, 2010 Skapat av Rapportera Share Skrivet 10 februari, 2010 Tss. Allt kött utanför köttdisken är halvfabrikat från olika djur. Jag har läst att t ex påläggsskinka man äter kan vara ihoplimmad (den där fettskarven man får ibland tyder på det) - men ska jag svälja ett sånt djärvt påstående vill jag ha någon slags källa! Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Boomer Skrivet 10 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 februari, 2010 Hm, ja. Har inget vettigt att tillföra, men denna tråden får mig att tänka på det där Seinfeld avsnittet när Kramer lär sig om Kommunism och tror att man ska sluta dela in allt i klasser, även kött. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Plaisir Skrivet 10 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 februari, 2010 Jag sa utanför köttdisken och med det menar jag tänkte mest på alla färdigprodukter och halvfabrikat (scans köttbullar, skinka på macka osv). Men hursomhelst så spelar det väl ändå ingen roll eftersom en hel fläskfile lär smaka likadant som massa små fläskfiléer. Jaha.. Här hos oss har vi allt både i köttdisken och i "frysen" Men självklart. Halvfabrikat är ju allmänt känt att det är rester och därmed lite vad som helst. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
P-C Skrivet 10 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 februari, 2010 (redigerad) Jag har läst att t ex påläggsskinka man äter kan vara ihoplimmad (den där fettskarven man får ibland tyder på det) - men ska jag svälja ett sånt djärvt påstående vill jag ha någon slags källa! Mats-Eric Nilsson som skrivit "Äkta Vara" och "Den Hemlige Kocken" (två böcker jag verkligen rekommenderar) beskriver det såhär: "Rökt och kokt skinka hör till våra allra vanligaste smörgåspålägg. Men vad menas i dag med beteckningen skinka? En klassisk skinka, som kommer från ett helt stycke kött, hör faktiskt till ovanligheterna på butikshyllan. Den produkt vi vanligtvis lägger på mackan är så kallad pressad eller tumlad skinka. Den framställs genom att grovhackat griskött tillsammans med vatten, socker och olika tillsatser tumlas i en maskin som påminner om en torktumlare. Under denna process blir köttmassan så klibbig att den går att pressa ihop till något som liknar en äkta skinka. Man kan även lägga dit en fettrand för att den ska se extra naturlig ut. Och för att binda det vatten som köttet drygas ut med i samband med tumlingen använder sig många tillverkare idag av fosfaterna E450-452, vilket tidigare var otillåtet. " Yummy! Redigerad 10 februari, 2010 av P-C Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
kobbe Skrivet 10 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 februari, 2010 Skina utan fett, me like! Seriöst, vad är det att debattera om? Finns ju inget negativt! Så vad, vad fan gör det om köttet klistras ihop? Låter ju lite skumt men är nog inte mycket skummare än alla halvfabrikat som finns därute, halvfabrikaten är nog värre... Vad exakt skulle skillnaden vara mellan att pressa ihop skinka och klistra ihop kött, skillnaden är att det låter konstigt. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Merkky Skrivet 10 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 februari, 2010 Om det smakar kött och är billigare, what's the harm? Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.