Frenzy Skrivet 22 oktober, 2014 Rapportera Share Skrivet 22 oktober, 2014 (redigerad) Hurra för vegetariskt! Jag har också ätit 90% veggokäk sedan några månader tillbaka. Undantag när det är gratis; jag äter kött när det bjuds. Vilka quorn-och soyaprodukter tycker du är aptitliga? Precis som du så diggar jag färsen, men är inte så glad i resterande alternativ. Har provat både quornfiléer och tofu, men tycker det är lite som att äta bark. Tror att jag måste hitta på någon supermarinad för att få det gött. Häromdagen testade jag dom vegetariska köttbullarna i frysdisken, men blev besviken. Hyfsat smaklösa och torra, men fördelen är att det åtminstone inte luktar prutt när man öppnar paketet vilket vanliga köttbullar gör. I övrigt blir det mycket bönor, hemmagjorda pizzor, currygrytor och liknande. Gjorde även broccolipaj för första gången i mitt liv förra veckan, men det blev ett rätt meckigt och tidskrävande projekt. Vad käkar du för maträtter som vanligtvis inte är köttbaserade? Jag har insett att jag fortfarande är ett barn vad gäller vegetarisk mat. Mycket skeptisk mot skeva grönsaker och i synnerhet rotfrukter, testar därav sällan något nytt. Många maträtter är ju baserade på typ aubergine, vilket är den absolut meningslösaste grönsak som finns. Slabbig konsistens och smakar gammal sjöbjörn. Då blir det oftast hellre chili quorn carne, för Som sagt har jag inte riktigt orkat ta tag i det hela från grunden då livet är rätt kaotiskt just nu, men jag tycker de mesta halvfabrikaten faktiskt är bra! Dock måste jag säga att jag föredrar soyaprodukterna framför quorn (i synnerhet när det kommer till just färs). Jag har helt enkelt levt mest på halvfabrikat den senaste tiden men igår gjorde jag egen soyafärs för första gången åtminstone, det blev rätt lyckat! Om vi ska diskutera just märken så tycker jag faktiskt att Hälsans kök har godast produkter, däremot så känns det inte helt politiskt rätt att stödja dom (Israelitisk företag och allt det där). Ett annat företag som kan vara värt att kolla in är Astrid och aporna, det är däremot helt veganskt och inte bara vegetariskt men jag gillar några av deras produkter, som deras bacon och olika pålägg. Jag har däremot inte provat deras ost, men jag har en känsla av att den inte kommer vara så god. Jag tycker också att smaken av många vegetariska produkter har växt på en sedan man helt enkelt gav sig fan på att inte äta kött längre. Ett annat tips är ju att göra soppor! Det är ju otroligt enkelt och man kan ha i i princip vad som helst. Jag är själv dålig på det här med diverse konstiga grönsaker och liknande men börjar bli bättre på det. Skillnaden mellan oss där är väl att jag faktiskt kan tycka att zucchini är gott! Vegetarisk pizza är något jag har gjort hemma en del också, vem gillar inte tacofärs på en pizza liksom? Nu känns det som jag skrivit otroligt mycket om otroligt lite, men jag känner mig själv som ett barn på detta området fortfarande också. EDIT: Chili con carne är det bästa som finns och den där videon citeras frisk bland mig och mina bekanta. Redigerad 22 oktober, 2014 av Frenzy Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
IceCandy Skrivet 23 oktober, 2014 Rapportera Share Skrivet 23 oktober, 2014 Igår blev det faktiskt lite blandad plockmat till middag, bland annat kronärtskocka med vitlökssmör. Får erkänna att jag blev besviken, kronärtskockan smakade typ som gammal broccoli. Ätbart men inte sådär himlastormande gott som alla veggokompisar påstått. Bonus för konsistensen dock, kunde inte riktigt greppa vad jag åt och åt därav en del av ren nyfikenhet. Påminde mig om den där "aloe veran" som finns i vissa drycker. Typ geléklumpar fast med broccolismak. Vettitusan om det är min grej faktiskt. Körde även på champinjoner med färskost, tofu i honungsmarinad och stekt halloumi. Dessvärre var inget utav ovanstående supermumsigt. Jag gillar halloumi men det känns inte som att det passar sig utanför en sallad; och salladsmiddagar är jag inte så mycket för. Tofun hade trots marineringen en väldigt påtaglig eftersmak av äggvita som var svår att vänja sig vid. Det var värt ett försök men det blir nog köpstopp på tofu och kronärtskocka framöver. Får leta vidare efter delikatare alternativ. Astrid och Aporna finns på hemköp här, har kikat på produkterna men känner mig inte beredd att offra mjölkprodukter och ägg för vegansk mat ännu. Känner just nu att ost och flötiga såser höjer alla måltider väldigt mycket, och substituten förmodligen inte är prisvärda vad gäller smakupplevelse. Blev dock nyfiken på deras "veef" (vegetarisk beef) då den ser väldigt mycket ut som något grytkött. Men med tanke på mina erfarenheter av köttsubstituten hittills så har jag inte vågat prova än. Tror ni att man kan "hitta" sin favoritgrönsak bara sådär? Sägs ju att barn äcklas av vissa grönsaker för att smaken registreras som "eventuellt giftig, varning!" av evolutionära skäl. Sägs ju också att om man äter en "äcklig" grej under 7 tillfällen, så kommer man vänja sig och lära sig att uppskatta smaken på vägen. Så var det definitivt för mig med svamp, klarade inte av konsistensen förr men gillade svampsås. Numera har jag färska champinjoner till det mesta. Överväger ibland att gå till någon restaurang och beställa en vegetarisk festmåltid innehållandes råvaror jag aldrig vågat prova hemma. Om någon utbildad kock tillagar det borde det ju bli aptitligt. Är väl mest orolig över att jag kommer ogilla smakerna oavsett, eftersom mitt smakregister främst är invand vid basic grönsaker i stil med paprika, tomat, lök och liknande som "vanliga" människor har hemma. Det är fan svårt att vara vegetarian. Mina veggovänner käkar bara pasta med pesto, men jag har så svårt att acceptera en diet beståendes i enbart kolhydrater med sås. Får även cravings fortfarande, denna veckan har jag varit väldigt sugen på lax bland annat. Värst av allt är att jag ÄLSKAR gélé. Helst ihop med bearnaisesås. Vad tusan äter man till det som inte är ett stycke dött djur? Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
kobbe Skrivet 4 november, 2014 Rapportera Share Skrivet 4 november, 2014 När och varför blev kvarg en grej? Aldrig hört talas om det innan sommaren. Vad gör ni med kvargen? Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Siana Skrivet 4 november, 2014 Rapportera Share Skrivet 4 november, 2014 (redigerad) När och varför blev kvarg en grej? Aldrig hört talas om det innan sommaren. Vad gör ni med kvargen? Jag vet inte riktigt varför det så explosionsartat blev jävligt poppis helt plötsligt, men jag klagar inte eftersom att utbudet har mångdubblats. Kvarg är en grej eftersom att det är mycket protein/kalori och mycket protein för pengarna. Det är dessutom lätt att sätta i sig eftersom det inte kräver någon tillagning, och det går att äta på väldigt många sätt. Först och främst bör man alltid köpa det neutrala, standard-kvarget. Exempelvis Lindahls naturella kvarg, Garants naturella lättkvarg eller ICA Basic 0,1-0,3%. Köper man kvarg med smak betalar man bara extra för att få i sig mindre protein och mer socker. Om man köper naturell kvarg är den ganska svår att äta som den är då den har en tuff konsistens och inte så tilltalande smak, men lyckligtvis går det att lösa. En populär sak är att blanda i lite fun light i kvargen. Några andra grejer jag gör är att köpa en liten burk med smaksatt kvarg och ta i bara lite grann i den naturella kvargen, tills jag når önskvärd konsistens och smak. Det går även att behandla kvarg som om det vore yogurt och äta den med sylt och müsli. Mitt absolut vanligaste sätt att äta kvarg är att hälla det i mixern tillsammans med en skvätt mjölk, frysta bär och proteinpulver. Det blir en riktig proteinbomb och jag har betydligt mycket lättare för att dricka i mig 500g kvarg än att äta det. Edit: Hittade den här sidan från en riktig kvargentusiast: http://www.kvargen.se/ Redigerad 4 november, 2014 av Siana 1 Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
iweX Skrivet 5 november, 2014 Rapportera Share Skrivet 5 november, 2014 (redigerad) Nu vet jag inte hur mycket skillnad det är på på det naturella och smaksatt kvarg men när jag kollar in den där sidan kan jag tycka att hälla i till exempel fun light är väldigt dåligt om man vill ha i sig protein, det finns myyycket bättre och nyttigare safter än just fun light som man kan ha i om man vill vara nyttigt och satsar på träna (Som dem flesta gör som använder kvarg) men det är ju vad jag tycker och vad jag har fått uppfattning om fun light. Sen tycker jag också det är ju lite konstigt att om man försöker gå på diet eller vad man ska kalla det att man äter det till exempel med kex, men det kanske gör en bra efterrätt antar jag, jag är väl inte superinsatt i kvarg heller (Jag har enbart druckit smaksatt några gånger och tyckte det var äckligt då) men jag äter Yogurt/Fil varje morgon och har absolut inga problem att göra exakt samma sak med dom. Meen, det är ju vad jag tycker om kvarg - det verkar ju vara en bra produkt men det är ingenting jag är direkt intresserad utav. Redigerad 5 november, 2014 av iweX Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Siana Skrivet 5 november, 2014 Rapportera Share Skrivet 5 november, 2014 (redigerad) Nu vet jag inte hur mycket skillnad det är på på det naturella och smaksatt kvarg men när jag kollar in den där sidan kan jag tycka att hälla i till exempel fun light är väldigt dåligt om man vill ha i sig protein, det finns myyycket bättre och nyttigare safter än just fun light som man kan ha i om man vill vara nyttigt och satsar på träna (Som dem flesta gör som använder kvarg) men det är ju vad jag tycker och vad jag har fått uppfattning om fun light. Sen tycker jag också det är ju lite konstigt att om man försöker gå på diet eller vad man ska kalla det att man äter det till exempel med kex, men det kanske gör en bra efterrätt antar jag, jag är väl inte superinsatt i kvarg heller (Jag har enbart druckit smaksatt några gånger och tyckte det var äckligt då) men jag äter Yogurt/Fil varje morgon och har absolut inga problem att göra exakt samma sak med dom. Meen, det är ju vad jag tycker om kvarg - det verkar ju vara en bra produkt men det är ingenting jag är direkt intresserad utav. Fun lighten är inte där för ett proteinvärde utan för att hjälpa konsistensen och smaken. Ser inte riktigt vad du menar det är för fel på fun light men att över huvud taget sätta "saft" och "nyttig" i samma mening känns väl inte riktigt rätt. Återigen är mängden man häller i såpass liten att det inte är så farligt. Men du får gärna ge tips på dessa nyttiga safter! Du ska kanske komma ihåg att alla som äter kvarg inte nödvändigtvis vill gå ner i vikt utan kanske bulkar och då är det inte nödvändigtvis viktigt att få det så kalorisnålt som möjligt. Sedan är det förstås ändå inte särskilt bra att äta kakor i kvargen hela tiden, men jag antar att det förslaget är något de äter vid speciella tillfällen. jag äter Yogurt/Fil varje morgon och har absolut inga problem att göra exakt samma sak med dom Här tappade du bort mig, göra vad? Dricka det smaksatt? Äta det? Hälla i fun light? Redigerad 5 november, 2014 av Siana Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
iweX Skrivet 5 november, 2014 Rapportera Share Skrivet 5 november, 2014 (redigerad) Fun lighten är inte där för ett proteinvärde utan för att hjälpa konsistensen och smaken. Ser inte riktigt vad du menar det är för fel på fun light men att över huvud taget sätta "saft" och "nyttig" i samma mening känns väl inte riktigt rätt. Återigen är mängden man häller i såpass liten att det inte är så farligt. Men du får gärna ge tips på dessa nyttiga safter! Du ska kanske komma ihåg att alla som äter kvarg inte nödvändigtvis vill gå ner i vikt utan kanske bulkar och då är det inte nödvändigtvis viktigt att få det så kalorisnålt som möjligt. Sedan är det förstås ändå inte särskilt bra att äta kakor i kvargen hela tiden, men jag antar att det förslaget är något de äter vid speciella tillfällen. Ja, det vet jag men det jag tyckte det mest kändes som en konstig idé, man äter ju kvarg för att vara lite nyttigare och få i sig Protein (Eller?) och då känns det som att hälla i saft, speciellt fun light är väldigt kontraproduktivt men det är ju vad jag tycker, jag fattar också att det är för att få smak och det är en liten mängd men jag tycker det vore lite vettigare (Ifrån mitt synhåll iaf) att kanske använda typ Brunneby saft som är dels mycket godare att dricka (Tycker jag iaf) och är nog lite nyttigare också, men hey, det är vad jag tycker. Jag är inte SÅ insatt i saft-världen. Jo, det vet jag och det förstår jag också men jag tycker det är lite kontraproduktivt att försöka vara nyttig (Och äta kvarg) sen blanda i massa mindre bra produkter i den även om man nödvändigtvis inte vill ha det så kalorisnålt. Jo, exakt, och det är säkert gott antar jag. Du har inte testat? Här tappade du bort mig, göra vad? Dricka det smaksatt? Äta det? Hälla i fun light? Näe, jag menade mera att "äta" det som Kvarg, det går att ha i Pumpakärnor, musli eller vad du är sugen på, eller dricka det (Dvs drick-yogurt). Redigerad 5 november, 2014 av iweX Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Kebab Skrivet 5 november, 2014 Rapportera Share Skrivet 5 november, 2014 Jag antar att du syftar på att Fun light skulle vara mer onyttigt för att det är sötat med sötningsmedel? Personligen är jag uppväxt med lättmargarin, sockerfri läsk och annat som många anser är superfarligt för kroppen så jag är inte särskilt rädd för saft med sötningsmedel heller. Men angående kvarg så äter jag det för att få i mig mer protein jämfört med ifall jag skulle käka gröt eller yoghurt varje morgon. Jag varken bulkar eller deffar, men har helt enkelt bestämt mig för att hålla en mer proteinrik kost. Jag tycker att det är gött som fan att blanda kvarg och lite yoghurt och sedan ha flingor på. Det blir ganska snarlikt den smaksatta kvargen man kan köpa i affär. Protte är livet. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Siana Skrivet 5 november, 2014 Rapportera Share Skrivet 5 november, 2014 (redigerad) Ja, det vet jag men det jag tyckte det mest kändes som en konstig idé, man äter ju kvarg för att vara lite nyttigare och få i sig Protein (Eller?) och då känns det som att hälla i saft, speciellt fun light är väldigt kontraproduktivt men det är ju vad jag tycker, jag fattar också att det är för att få smak och det är en liten mängd men jag tycker det vore lite vettigare (Ifrån mitt synhåll iaf) att kanske använda typ Brunneby saft som är dels mycket godare att dricka (Tycker jag iaf) och är nog lite nyttigare också, men hey, det är vad jag tycker. Jag är inte SÅ insatt i saft-världen. Jo, det vet jag och det förstår jag också men jag tycker det är lite kontraproduktivt att försöka vara nyttig (Och äta kvarg) sen blanda i massa mindre bra produkter i den även om man nödvändigtvis inte vill ha det så kalorisnålt. Jo, exakt, och det är säkert gott antar jag. Du har inte testat? Näe, jag menade mera att "äta" det som Kvarg, det går att ha i Pumpakärnor, musli eller vad du är sugen på, eller dricka det (Dvs drick-yogurt). Färdigblandad Brunneby päronsaft innehåller 46kcal och 11,5g socker per 1dl jämfört med Fun lights 0,9kcal och 0g socker, så varför Brunneby på något sätt skulle vara nyttigare förstår jag inte. Det är väl om du menade att fun light är onyttig p g a aspartam vilket jag tycker är en tolkningsfråga. Aspartam har väl mer eller mindre nu bevisats vara harmlöst i lagom mängder. man äter ju kvarg för att vara lite nyttigare och få i sig Protein (Eller?) och då känns det som att hälla i saft, speciellt fun light är väldigt kontraproduktivt Hur är fun light kontraproduktivt om man äter kvarg för att få i sig protein? Det är inte som att fun light på något vis får proteinmängden att minska? Jag säger det igen, du häller bara i en liten mängd fun light för att hjälpa smak och konsistens. Se det som en krydda. Du verkar på något sätt resonera att om man ska äta nyttigt ska man göra det fullt ut eller inte alls. Som att det inte är värt att äta gröt om man tar en liten mängd sylt i, då kan man lika väl äta ren sylt. Det fungerar inte så, enligt mig. Även om du inte håller med om detta resonemang är diskussionen från början helt onödig eftersom fun light, som jag redan nämnt, inte påverkar näringsvärdet av din portion med kvarg i alla fall. Nej, jag har inte testat att ha kakor i kvargen, som vardagsrätt känns det inte så lämpligt och jag är inte såpass noga med min kost att jag försöker hitta ersättningar till dessert. Edit: P.S, om det är protein du är ute efter är yoghurt och fil inte lämpliga ersättare. Protte är livet. > Känslan när man drar av några riktiga proteinfjärtar på morgonen och kan konstatera att man fick i sig nog med protte dagen innan. Redigerad 5 november, 2014 av Siana 1 Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.