felshoe Skrivet 13 april, 2010 Rapportera Share Skrivet 13 april, 2010 Jag har gått upp två kilo den här veckan utan att ha ändrat mina matvanor någonting. Tränar mer intensivt hemma, men det kan knappast vara det tror jag. Äter så fort jag får chansen nu för att inte tappa kilona igen, jag måste upp i vikt. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Mordos Skrivet 13 april, 2010 Rapportera Share Skrivet 13 april, 2010 Oj, va sällan du åt. Jag tycker att alla säger det, men ändå så kan jag hålla mig från att äta i 3 - 4 dagar utan att det blir någon större skillnad förutom att jag blir lite skakig i benen! Ni kallar det att man äter sällan. Jag kallar det, att vara sparsam med pengar! Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
P-C Skrivet 14 april, 2010 Rapportera Share Skrivet 14 april, 2010 Jag tycker att alla säger det, men ändå så kan jag hålla mig från att äta i 3 - 4 dagar utan att det blir någon större skillnad förutom att jag blir lite skakig i benen! Ni kallar det att man äter sällan. Jag kallar det, att vara sparsam med pengar! Oj, vad min flicka skulle mörda mig om jag åt som du. Jag får inte ens missa en måltid utan att det blir en lång föreläsning om varför man måste äta regelbundet. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
IceCandy Skrivet 16 april, 2010 Rapportera Share Skrivet 16 april, 2010 Tips på simpla och billiga maträtter som går att äta trots laktosintolerans och glutenintolerans? Har fått i uppdrag av farbror doktorn att leva på luft känns det som. Soyamjölk och en påse glutenfritt bröd kostade liksom 50 kronor bara det, och då har jag varken pålägg eller andra tillbehör. Behöver inte bara tips på middagar utan även på frukostar och liknande. Och anta för all del inte att vi har en massa ingredienser här hemma, utan det mesta måste köpas in. Därför är det viktigt med riktigt SIMPLA maträtter, det får liksom inte ingå en massa kryddor, såser eller obskyra grönsaker. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Sniper Skrivet 16 april, 2010 Rapportera Share Skrivet 16 april, 2010 Är det sant det jag hört om att ifall man inte äter så många gånger man ska så lagrar kroppen allt som den lyckas få tag på som fett. Lite som kameler som lagrar vätska i pucklarna? Det där undrar jag också! Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
The Dude Skrivet 17 april, 2010 Rapportera Share Skrivet 17 april, 2010 Tips på simpla och billiga maträtter som går att äta trots laktosintolerans och glutenintolerans? Har fått i uppdrag av farbror doktorn att leva på luft känns det som. Soyamjölk och en påse glutenfritt bröd kostade liksom 50 kronor bara det, och då har jag varken pålägg eller andra tillbehör. Behöver inte bara tips på middagar utan även på frukostar och liknande. Och anta för all del inte att vi har en massa ingredienser här hemma, utan det mesta måste köpas in. Därför är det viktigt med riktigt SIMPLA maträtter, det får liksom inte ingå en massa kryddor, såser eller obskyra grönsaker. Antingen simpelt och dyrt eller lite mer komplicerat och gott, du får nog välja där... Det är väl bara att handla kryddorna och grönsakerna (många rotfrukter är så gott som gratis), så har du det hemma. Boom. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
P-C Skrivet 17 april, 2010 Rapportera Share Skrivet 17 april, 2010 (redigerad) Tips på simpla och billiga maträtter som går att äta trots laktosintolerans och glutenintolerans? Har fått i uppdrag av farbror doktorn att leva på luft känns det som. Soyamjölk och en påse glutenfritt bröd kostade liksom 50 kronor bara det, och då har jag varken pålägg eller andra tillbehör. Behöver inte bara tips på middagar utan även på frukostar och liknande. Och anta för all del inte att vi har en massa ingredienser här hemma, utan det mesta måste köpas in. Därför är det viktigt med riktigt SIMPLA maträtter, det får liksom inte ingå en massa kryddor, såser eller obskyra grönsaker. Sojamjölk är faktiskt oförskämt dyrt. Men The Dude var inne på rätt spår. Koka upp potatis, morötter, rädisor eller andra billiga rotfrukter i en stor kastrull. Häll av vattnet i en skål efter 20 min och kör med mixerstav i kastrullen så att rotfrukterna blir puréliknande. Häll i ett halvt till ett helt paket sojamatgrädde och en buljongtärning. Salta och peppra rejält. Lite curry och muskot blir gott också. Häll över så mycket av vatten du önskar tillbaka i kastrullen och mixa igen så att det blir lagom soppigt utan att vara för vattnigt. Låt puttra tillsammans någon minut och servera med bröd. Billigt, matigt och skitgott! Redigerad 17 april, 2010 av P-C Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
The Dude Skrivet 17 april, 2010 Rapportera Share Skrivet 17 april, 2010 (redigerad) Sojamjölk är faktiskt oförskämt dyrt. Men The Dude var inne på rätt spår. Koka upp potatis, morötter, rädisor eller andra billiga rotfrukter i en stor kastrull. Häll av vattnet i en skål efter 20 min och kör med mixerstav i kastrullen så att rotfrukterna blir puréliknande. Häll i ett halvt till ett helt paket sojamatgrädde och en buljongtärning. Salta och peppra rejält. Lite curry och muskot blir gott också. Häll över så mycket av vatten du önskar tillbaka i kastrullen och mixa igen så att det blir lagom soppigt utan att vara för vattnigt. Låt puttra tillsammans någon minut och servera med bröd. Billigt, matigt och skitgott! Glöm inte lök i en sån där rätt, det är viktigt! Om jag gör rotfruktssoppor så börjar jag alltid med att fräsa gul lök, vitlök, ofta chili sen fyller jag på i kastrullen med några deciliter vatten, lägger ner alla hackade rotfrukter, svartpeppar, grönsaksbuljong och om man har något mer kul att ha i t.ex. färska örter. Någon soyamjölk är inte nödvändig. Sen får allt koka i 10-20 minuter sådär varpå jag mixar med mixerstav direkt i kastrullen. Efter det får man smaka av med salt, peppar, någon annan krydda om man tycker det saknas och citron om det behöver syra (brukar ha sånt koncentrat i plastflaska i kylen). Inget av detta är något komplicerat att utföra, men det gäller att ha stort basförråd av ingredienser men det är som sagt bara att skaffa. Bra rotfrukter är: potatis, kålrot, morot, rödbeta, sötpotatis och det allra godaste enligt mig: jordärtskockor, fast det har ganska högt kilopris. Redigerad 17 april, 2010 av The Dude Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
P-C Skrivet 17 april, 2010 Rapportera Share Skrivet 17 april, 2010 (redigerad) Glöm inte lök i en sån där rätt, det är viktigt! Om jag gör rotfruktssoppor så börjar jag alltid med att fräsa gul lök, vitlök, ofta chili sen fyller jag på i kastrullen med några deciliter vatten, lägger ner alla hackade rotfrukter, svartpeppar, grönsaksbuljong och om man har något mer kul att ha i t.ex. färska örter. Någon soyamjölk är inte nödvändig. Sen får allt koka i 10-20 minuter sådär varpå jag mixar med mixerstav direkt i kastrullen. Efter det får man smaka av med salt, peppar, någon annan krydda om man tycker det saknas och citron om det behöver syra (brukar ha sånt koncentrat i plastflaska i kylen). Inget av detta är något komplicerat att utföra, men det gäller att ha stort basförråd av ingredienser men det är som sagt bara att skaffa. Bra rotfrukter är: potatis, kålrot, morot, rödbeta, sötpotatis och det allra godaste enligt mig: jordärtskockor, fast det har ganska högt kilopris. Klart det ska vara lök i. Glömde. Hur gör forumet sina inköp? Storhandlar ni varje vecka eller köper ni när ni behöver? Färdigmat eller basvaror? Jag storhandlar varje söndag. Känns som en fin ritual. Köper nästan bara uteslutande råvaror. En vanlig veckolista när förrådet börjar ta slut brukar se ut såhär: - Lök - Potatis - Vitlök - Coctailtomater - Kikärtor - Linser - Vitkål/Salladshuvud - Avokado - Apelsin - Nötter och frön - Vetemjöl - Jäst - Havregryn - Pasta - Krossade tomater - Majs - Sojamjölk - Sojamatlagningsgrädde - Mjölkfritt smör - God ost (min!) - Frysta hallon/jordgubbar - Olika bönor på burk - Ris - Sojafärs/kött - Tahini Sen så är det ju så att "torra" varor som t ex Saltå kvarns ris, linser, sojakött och kikärtor kan hålla i mer än en månad. Ett kilo torrlagt sojakött blir t ex 3 och ett halvt kilo färdigt. Kan ligga länge i skafferiet och är i slutändan grymt ekonomiskt! Redigerad 17 april, 2010 av P-C Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
IceCandy Skrivet 17 april, 2010 Rapportera Share Skrivet 17 april, 2010 Nu är jag inget fan av soppor men jag kan prova. Tråkigt nog har vi ingen mixer och dom flesta grönsakerna/rotfrukterna som nämnts fattas också. Samtidigt känns det som att jag måste springa och köpa en massa saker som är RIKTIGT "bas" att ha hemma, typ laktosfritt stekfett. Provade att äta quornbitar med wokade grönsaker igår men det kändes lite trist utan kryddor och liknande. (Okej, vi har salt hemma, men det är allt..) Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
P-C Skrivet 17 april, 2010 Rapportera Share Skrivet 17 april, 2010 (redigerad) Nu är jag inget fan av soppor men jag kan prova. Tråkigt nog har vi ingen mixer och dom flesta grönsakerna/rotfrukterna som nämnts fattas också. Samtidigt känns det som att jag måste springa och köpa en massa saker som är RIKTIGT "bas" att ha hemma, typ laktosfritt stekfett. Provade att äta quornbitar med wokade grönsaker igår men det kändes lite trist utan kryddor och liknande. (Okej, vi har salt hemma, men det är allt..) Varför går du inte bara och handlar? Sen är det ju bara googla "glutenfri recept" eller "laktosfri recept" osv. för att få bra tips. Redigerad 17 april, 2010 av P-C Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
IceCandy Skrivet 18 april, 2010 Rapportera Share Skrivet 18 april, 2010 Har inga pengar, och min familj har inte direkt supergott ställt. Eldorado har inte så mycket produkter för allergiker direkt, och Lidls sortiment är inte det bästa heller. Fick 100 spänn att köpa frukost och middagsmat för flera dagar framåt, blev därför till att utesluta en massa och nu står man här med en påse djupfrysta wokgrönsaker, djupfrysta quornbitar och någon liter soyamjölk. Och då valde jag endå att köpa det billigaste av allt. Hade 15 spänn kvar men kunde inte bestämma mig för om jag skulle köpa stekfett, någon form av laktosfri Creme Fraiche/gräddfil, frukt, grönsaker eller försöka hitta något frukostmaterial. (Stod mellan ägg, någon form av glutenfri flingor, glutenfritt bröd och frukt..) Livet är hårt när ens läkare inte orkar ta ett enkelt blodprov för att kolla allergier utan ger i uppdrag att lägga om kosten i flera veckor.. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
chucky.swe Skrivet 20 april, 2010 Rapportera Share Skrivet 20 april, 2010 Har inga pengar, och min familj har inte direkt supergott ställt. Eldorado har inte så mycket produkter för allergiker direkt, och Lidls sortiment är inte det bästa heller. Fick 100 spänn att köpa frukost och middagsmat för flera dagar framåt, blev därför till att utesluta en massa och nu står man här med en påse djupfrysta wokgrönsaker, djupfrysta quornbitar och någon liter soyamjölk. Och då valde jag endå att köpa det billigaste av allt. Hade 15 spänn kvar men kunde inte bestämma mig för om jag skulle köpa stekfett, någon form av laktosfri Creme Fraiche/gräddfil, frukt, grönsaker eller försöka hitta något frukostmaterial. (Stod mellan ägg, någon form av glutenfri flingor, glutenfritt bröd och frukt..) Livet är hårt när ens läkare inte orkar ta ett enkelt blodprov för att kolla allergier utan ger i uppdrag att lägga om kosten i flera veckor.. Kan du inte äta animalistiskt? Annars så är ju nudlar, makaroner och köttbullar/bacon jävligt bra studentkäk, släng med en flaska ketchup och lite grillkrydda så har du en fem dagars meny bara där. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Curly Skrivet 20 april, 2010 Rapportera Share Skrivet 20 april, 2010 (redigerad) Kan du inte äta animalistiskt? Annars så är ju nudlar, makaroner och köttbullar/bacon jävligt bra studentkäk, släng med en flaska ketchup och lite grillkrydda så har du en fem dagars meny bara där. Makaroner och nudlar - perfekt för glutenintoleranta IceCandy. I och för sig finns det glutenfria varianter av de båda, men det var en helt annan sak. Jag misstänker även att de glutenfria varianterna kostar multum. Edit: Glutenfria ris- och spannmålsprodukter är enligt Konsumentverkets beräkningar 107 % dyrare, låter inte som att studentmenyn blir så billig då. Redigerad 20 april, 2010 av Curly Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Sniper Skrivet 20 april, 2010 Rapportera Share Skrivet 20 april, 2010 Någon som har ett bra tips på hur man på ett enkelt och snabbt sätt kan laga någon sås med skinka, som är god, till spaghetti? Det är till mig själv så det behöver inte vara något imponerande eller nåt, så länge det är gott och hyffsat nyttigt. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
samuelszon Skrivet 20 april, 2010 Rapportera Share Skrivet 20 april, 2010 Någon som har ett bra tips på hur man på ett enkelt och snabbt sätt kan laga någon sås med skinka, som är god, till spaghetti? Det är till mig själv så det behöver inte vara något imponerande eller nåt, så länge det är gott och hyffsat nyttigt. Ingen direkt skinksås, men enkelt och gott som jag brukar göra: - lång pasta (linguini, spaghetti, bucatini etc) - vitlök - körsbärstomater på kvist - vitt vin (matlagningsvin går bra) - olivolja - grädde (matlagningsgrädde går bra) 1. Koka upp vatten, när det kokar, tillsätt mycket salt och en skvätt olivolja. Koka pastan i (det beror på, men i medel) 8 minuter. 2. Ringla lite olja i en varm stekpanna (eller liknande), i med skivad vitlök och halva tomater. Bränn inte vitlöken, fräs på medelhög värme (6-7 av 12). Tryck sönder tomaterna så att det blir vätska i pannan. 3. Tillsätt vin, ca 3-4 matskedar eller efter behov, höj värmen så att vätskan dunstar lite. När vinet och vätskan ha tjocknat, tillsätt grädde efter behov (borde vara 3-4 matskedar). 4. Häll av pastan, stäng av stekplattan och vänd pastan i såsen. Släng upp det på en tallrik, salta och peppra om det behövs, ta 2-3 skivor parmaskinka eller prosciutto (100% felstavat), gärna ruccolasallad till. Vet inte proportioner, brukar höfta ganska mycket. Tänk hur mycket en person äter och utgå ifrån det. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Sniper Skrivet 20 april, 2010 Rapportera Share Skrivet 20 april, 2010 Ingen direkt skinksås, men enkelt och gott som jag brukar göra: - lång pasta (linguini, spaghetti, bucatini etc) - vitlök - körsbärstomater på kvist - vitt vin (matlagningsvin går bra) - olivolja - grädde (matlagningsgrädde går bra) 1. Koka upp vatten, när det kokar, tillsätt mycket salt och en skvätt olivolja. Koka pastan i (det beror på, men i medel) 8 minuter. 2. Ringla lite olja i en varm stekpanna (eller liknande), i med skivad vitlök och halva tomater. Bränn inte vitlöken, fräs på medelhög värme (6-7 av 12). Tryck sönder tomaterna så att det blir vätska i pannan. 3. Tillsätt vin, ca 3-4 matskedar eller efter behov, höj värmen så att vätskan dunstar lite. När vinet och vätskan ha tjocknat, tillsätt grädde efter behov (borde vara 3-4 matskedar). 4. Häll av pastan, stäng av stekplattan och vänd pastan i såsen. Släng upp det på en tallrik, salta och peppra om det behövs, ta 2-3 skivor parmaskinka eller prosciutto (100% felstavat), gärna ruccolasallad till. Vet inte proportioner, brukar höfta ganska mycket. Tänk hur mycket en person äter och utgå ifrån det. Tack! Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
IceCandy Skrivet 21 april, 2010 Rapportera Share Skrivet 21 april, 2010 Curly & Chucky: Jag KAN äta kött, är inte vegetarian egentligen. Men just nu försöker jag lägga om min kost så mycket som möjligt eftersom min mage är helt sjuk överkänslig. Några köttbullar innebär 10 toalettbesök, helt enkelt. Och makaroner/nudlar innehåller som sagt gluten. Vi brukar köpa Eldorados varianter så prishöjningen från Eldorados skitbilliga snabbmakaroner till svindyra glutenfria av "fint" märke är noterbar, tyvärr. Korv innehåller väll mjöl föresten? Isåfall kan jag troligtvis inte äta det heller. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Kebab Skrivet 22 april, 2010 Rapportera Share Skrivet 22 april, 2010 Någon som har ett bra tips på hur man på ett enkelt och snabbt sätt kan laga någon sås med skinka, som är god, till spaghetti? Det är till mig själv så det behöver inte vara något imponerande eller nåt, så länge det är gott och hyffsat nyttigt. Själv är jag en sucker för den enklaste formen av baconsås som finns. Hacka en lök och fräs till Klipp i två paket bacon På med maizenamjöl På med mjölk Klart. Avnjutes med spaghetti och mycket riven parmesanost. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
_ThuuG Skrivet 20 juni, 2010 Rapportera Share Skrivet 20 juni, 2010 Om jag absolut ska äta något av dessa på helger, ska jag då välja godis eller jordnötter? Vilket är "nyttigast"? Typ hålla vikten och andra möjliga effekter.. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.