KalleR Skrivet 8 september, 2009 Rapportera Share Skrivet 8 september, 2009 Men man behöver ju inte leta efter kött-imitationer för att göra god vegetarisk mat. Något som vi äter ofta är grytor som man kan variera extremt mycket. Börja alltid med att steka lök och vitlök, fortsätt med andra valfria saker som champinjoner och chili. Häll sedan i vatten och grönsaksbuljong. Hacka upp valfria rotfrukter såsom potatis, morot, kålrot, rödbeta, sötpotatis, jordärtskocka och koka tills det blir mjukt. Ha i diverse kryddor som kan passa; paprikapulver, curry, oregano, rosmarin, timjan, persilja, peppar ingefära, soja... Tillsätt någon fet mjölkprodukt, grädde eller creme fraiche. Red såsen om nödvändigt. Smaka av med salt, peppar, kryddor, citron, socker? Adeles för lite proteiner för mig. Hade det inte varit för att jag tycker bönor och linser är rätt äckligt så hade jag nog ätit mer vegetariskt än vad jag gör nu. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
The Dude Skrivet 8 september, 2009 Rapportera Share Skrivet 8 september, 2009 Adeles för lite proteiner för mig. Hade det inte varit för att jag tycker bönor och linser är rätt äckligt så hade jag nog ätit mer vegetariskt än vad jag gör nu. Dina muskler överlever nog att du äter vegetariskt ett par dagar i veckan Du kan ju även kompensera med att äta extra mycket ägg och mjölkprodukter. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
KalleR Skrivet 8 september, 2009 Rapportera Share Skrivet 8 september, 2009 Dina muskler överlever nog att du äter vegetariskt ett par dagar i veckan Du kan ju även kompensera med att äta extra mycket ägg och mjölkprodukter. Jag äter redan vegetariskt ca 50% av måltiderna och jag lever än. Men att lägga om kosten helt är ett för stort steg för mig. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Umberto Skrivet 11 september, 2009 Rapportera Share Skrivet 11 september, 2009 (redigerad) Well, jag har levt tillsammans med vegetarianer och på den tiden blev det en hel del vegetarisk kost. Nuförtiden försöker jag äta vegetariskt en dag i veckan (i förrgår åt jag t.ex. vegetariska vårrullar) men mer än så klarar jag inte av. Jag är en stor man och kött är en viktig del av min diet och om jag inte får kött blir jag trött, svag och kall i kroppen. Dessutom håller jag ju på med lite styrketräning och boxning och det är inte helt lätt att kombinera vegetarisk kost med de aktiviteterna. Jag har dock redan under en längre tid i det närmaste upphört min konsumtion av kycklingkött och om jag köper ägg blir det alltid ekologiskt värpta dito. Dessutom äter jag aldrig lamm - eftersom de är så jetesöta. Det kanske är liiite skenheligt men hey, det är bättre än ingenting alls, non? --- P-C! Vad är din åsikt om JAKT? Exempelvis älgjakt. Redigerad 11 september, 2009 av Umberto Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
P-C Skrivet 13 september, 2009 Skapat av Rapportera Share Skrivet 13 september, 2009 P-C! Vad är din åsikt om JAKT? Exempelvis älgjakt. Ptja, om folk istället för gevär använde sina bara händer och kanske vassa pinnar så skulle jag nog inte ha något emot det.. Men som det ser ut nu så tycker jag det är en väldigt inhuman och orättvis sysselsättning. Speciellt om man jagar enbart för jaktens skull. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
The Dude Skrivet 13 september, 2009 Rapportera Share Skrivet 13 september, 2009 Ptja, om folk istället för gevär använde sina bara händer och kanske vassa pinnar så skulle jag nog inte ha något emot det.. Men som det ser ut nu så tycker jag det är en väldigt inhuman och orättvis sysselsättning. Speciellt om man jagar enbart för jaktens skull. Konstigt resonemang.. Om man nu ska döda djuret så varför ska vi inte använda de vapen som vår art har lyckats skapa? Man får så vitt jag vet inte bara jaga för jaktens skull, utan köttet måste tas till vara på. Om jägarna tycker det är roligt att utföra sitt yrke så det det ju bara bra. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
felshoe Skrivet 13 september, 2009 Rapportera Share Skrivet 13 september, 2009 Det känns ju värre att jaga ett djur med pil och båge, även om det blir mer sportsligt. Hade jag nu jagat så hade det varit med gevär för att döda djuret så snabbt och smärtfritt som möjligt. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Tweak Skrivet 21 november, 2009 Rapportera Share Skrivet 21 november, 2009 Jag tänker exakt likadant som du, felshoe, jag har egentligen ingenting alls som kan rättfärdiga min köttkonsumtion. Att göra som du låter hur bra som helst, Axel. Ska köra på samma sak när skolan börjar där det ju alltid finns vegetariska alternativ. Blir ju en del kött hemma ändå men lika bra att börja någonstans i alla fall. Mamma har faktiskt bytt ut vårat riktiga kött mot Quorn ibland, och jag har aldrig märkt någon skillnad. Ska äta det oftare.. Hur har det gått, felshoe? Jag har faktiskt gått från att i princip aldrig ens ha sneglat mot den vegetariska disken till att äta vegetariskt varenda dag den här terminen, och det har funkat asbra. Har fått utstå en hel del gliringar och tröga argument dock, på riktigt sa en klasskompis "djuren är ju redan döda, det är bättre att vi äter upp dem än slänger det". Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Jacker Skrivet 21 november, 2009 Rapportera Share Skrivet 21 november, 2009 "djuren är ju redan döda, det är bättre att vi äter upp dem än slänger det". Han har dock rätt - dessa djur är dödsdömda slaktobjekt redan vid födseln. Bönder har dem knappast för skojs skull... Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Mathias Skrivet 21 november, 2009 Rapportera Share Skrivet 21 november, 2009 (redigerad) Han har dock rätt - dessa djur är dödsdömda slaktobjekt redan vid födseln. Bönder har dem knappast för skojs skull... Ja och om det konsumeras mindre kommer de fortsätta föda upp samma mängder, men döda och "slänga" de som blir över. (Sorry Tweak) Redigerad 21 november, 2009 av Mathias Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Tweak Skrivet 21 november, 2009 Rapportera Share Skrivet 21 november, 2009 (redigerad) Han har dock rätt - dessa djur är dödsdömda slaktobjekt redan vid födseln. Bönder har dem knappast för skojs skull... Nej, men om matpersonalen på min skola märker att, till en följd av att fler äter av den vegetariska maten, de får massa mat över som går rakt ner i soptunnan kommer de i framtiden att laga mer vegetariskt och mindre kött, right? Ja och om det konsumeras mindre kommer de fortsätta föda upp samma mängder, men döda och "slänga" de som blir över. (Sorry Tweak) Hur vet du det? Redigerad 21 november, 2009 av Tweak Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Mathias Skrivet 21 november, 2009 Rapportera Share Skrivet 21 november, 2009 Hur vet du det? Jag såg vad du skrev innan Det är kanske inte särskilt mycket men jag kan hursomhelst tipsa dig om att det finns andra sätt att göra en poäng än med en ironisk, dryg fråga. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Gof Skrivet 22 november, 2009 Rapportera Share Skrivet 22 november, 2009 Jag älskar kött. Ta ett överkört rådjur, eld, salt och peppar. Voilá. Middag. Blir inte godare tycker jag. @P-C: Jag avundas verkligen dig för att vara ärlig. Tycker det är oerhört bra att du är såpass... uhm. Miljömedveten av dig. Inte bara gällande mat, utan i allmänhet. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Tweak Skrivet 22 november, 2009 Rapportera Share Skrivet 22 november, 2009 Jag såg vad du skrev innan Jag tyckte mitt "Haha, va?" lät överlägset och otrevligt så jag editerade bort det eftersom jag ju faktiskt ville veta hur du visste. Hur menar du att det på något sätt motsäger att jag bad dig tänka på att vara mindre dryg (vilket det märks att du gjort den dess!)? Och - hur vet du det? Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
spajdermän Skrivet 22 november, 2009 Rapportera Share Skrivet 22 november, 2009 Ptja, om folk istället för gevär använde sina bara händer och kanske vassa pinnar så skulle jag nog inte ha något emot det.. Men som det ser ut nu så tycker jag det är en väldigt inhuman och orättvis sysselsättning. Speciellt om man jagar enbart för jaktens skull. Man jagar inte enbart för att jaga. Man jagar delvis för köttets skull men även för att hålla bestånden på en relativt jämn och bra nivå. För mig känns det dessutom bättre att äta kött som jag vet att t.ex min käre far har skjutit och tagit reda på än att äta en fläskfilé från ica där man inte vet ett jota om hur djuret har gått från födsel till frysdisk. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Mathias Skrivet 22 november, 2009 Rapportera Share Skrivet 22 november, 2009 (redigerad) Jag tyckte mitt "Haha, va?" lät överlägset och otrevligt så jag editerade bort det eftersom jag ju faktiskt ville veta hur du visste. Hur menar du att det på något sätt motsäger att jag bad dig tänka på att vara mindre dryg (vilket det märks att du gjort den dess!)? Och - hur vet du det? Haha, jag tog det tvärtom på ett trevligt "Nu går vi och bastar grabbar"-vis Bönder har ingen nytta av att föda upp djur som inte efterfrågas, det blir ju en extra kostnad (mat och hantering). Utbud och efterfrågan, typ. Redigerad 22 november, 2009 av Mathias Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Tweak Skrivet 22 november, 2009 Rapportera Share Skrivet 22 november, 2009 (redigerad) Haha, jag tog det tvärtom på ett trevligt "Nu går vi och bastar grabbar"-vis Bönder har ingen nytta av att föda upp djur som inte efterfrågas, det blir ju en extra kostnad (mat och hantering). Utbud och efterfrågan, typ. Jaha, men det blir ju samma grej som med Jacker och matsalsexemplet där. När de en gång slaktat de djuren föder de väl upp färre i framtiden, vilket innebär mindre utbud. Eller tänker jag fel? Redigerad 22 november, 2009 av Tweak Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Mathias Skrivet 22 november, 2009 Rapportera Share Skrivet 22 november, 2009 Jaha, men det blir ju samma grej som med Jacker och matsalsexemplet där. När de en gång slaktat de djuren föder de väl upp färre i framtiden, vilket innebär mindre utbud. Eller tänker jag fel? Sålänge du tar ur köttbyttan finns ju efterfrågan. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Boomer Skrivet 22 november, 2009 Rapportera Share Skrivet 22 november, 2009 Jag har en fråga till er vegetarianer; nu när man börjar komma närmre och närmre detta 'konstgjorda' kött, dvs att dom tillverkar det i provrör etc. etc, är det en självklarhet att ni börjar mumsa i er det? Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
felshoe Skrivet 22 november, 2009 Rapportera Share Skrivet 22 november, 2009 Hur har det gått, felshoe? Jag har faktiskt gått från att i princip aldrig ens ha sneglat mot den vegetariska disken till att äta vegetariskt varenda dag den här terminen, och det har funkat asbra. Har fått utstå en hel del gliringar och tröga argument dock, på riktigt sa en klasskompis "djuren är ju redan döda, det är bättre att vi äter upp dem än slänger det". Det har absolut inte gått lika bra som för dig, men jag försöker pröva mig fram genom det som bjuds hemma. Åt pizzasallad förra helgen för första gången på jag vet inte hur många år, och det gillade jag fortfarande inte.. Annars tar jag pyttesmå steg framåt, hela tiden! Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.