kobbe Skrivet 18 oktober, 2014 Rapportera Share Skrivet 18 oktober, 2014 (redigerad) Vafan står det i mitten av bilden? Also a theoretical..? Min handledare har den sämsta handstilen någonsin, är alltid jättejobbigt att läsa. Redigerad 18 oktober, 2014 av kobbe Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Kebab Skrivet 18 oktober, 2014 Rapportera Share Skrivet 18 oktober, 2014 Vafan står det i mitten av bilden? Also a theoretical..? Min handledare har den sämsta handstilen någonsin, är alltid jättejobbigt att läsa. Ser ut som att det står "also a theoretical interest", men jag vet inte riktigt... 1 Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
kobbe Skrivet 18 oktober, 2014 Rapportera Share Skrivet 18 oktober, 2014 Ser ut som att det står "also a theoretical interest", men jag vet inte riktigt... Kan nog vara rätt Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
saffecool Skrivet 26 oktober, 2014 Rapportera Share Skrivet 26 oktober, 2014 Vad hände egentligen med MetoC7? Vad gör han idag? Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Adriian Skrivet 26 oktober, 2014 Rapportera Share Skrivet 26 oktober, 2014 Vad hände egentligen med MetoC7? Vad gör han idag? Runkar. 7 Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
saffecool Skrivet 26 oktober, 2014 Rapportera Share Skrivet 26 oktober, 2014 Runkar. På Siri lanka. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
okka Skrivet 2 november, 2014 Rapportera Share Skrivet 2 november, 2014 Är det verkligen sant att socker- och äppellådor (dvs. trälådor) bortskänkes av matvarubutiker? Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Kebab Skrivet 2 november, 2014 Rapportera Share Skrivet 2 november, 2014 Är det verkligen sant att socker- och äppellådor (dvs. trälådor) bortskänkes av matvarubutiker? Du menar "de gamla fina"? Kan inte tänka mig att de levereras i gedigna trälådor längre..? I mitt jobb är jag i kontakt med frukt och grönt, inte i samma mängder som i butikerna, men där levereras allt i antingen en plastback (som man betalar pant för) eller i någon form av papp/trä-historia. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Siana Skrivet 3 november, 2014 Rapportera Share Skrivet 3 november, 2014 Är det verkligen sant att socker- och äppellådor (dvs. trälådor) bortskänkes av matvarubutiker? När jag jobbade på Netto hade vi då definitivt inga trälådor. Bananlådor (d v s papplådor) hade vi däremot gott om och det var ofta folk som kom förbi och bad att få några (vilket de fick). Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
okka Skrivet 3 november, 2014 Rapportera Share Skrivet 3 november, 2014 Thx, Siana och Kebab! Då antar jag att det hela var bluff och båg. Ibland står det trälådor runt om i butiker, som dekoration. Därför hoppades jag att det kunde finnas en liten sanning i ryktet. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Kebab Skrivet 3 november, 2014 Rapportera Share Skrivet 3 november, 2014 Thx, Siana och Kebab! Då antar jag att det hela var bluff och båg. Ibland står det trälådor runt om i butiker, som dekoration. Därför hoppades jag att det kunde finnas en liten sanning i ryktet. Du menar av den här typen? Mitt tips är att kika på loppisar. 2 Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
okka Skrivet 3 november, 2014 Rapportera Share Skrivet 3 november, 2014 Du menar av den här typen? Mitt tips är att kika på loppisar. Precis! Har redan tre stycken ärvda, men skulle egentligen behöva fler. De är obotligt perfekta för vinylskivor. Håller alltid ögonen öppna på loppisar, men de är samtidigt så vansinnigt populära..! Thx för hjälpen, grabben! Ps. din katt? Supersöt! Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Tweak Skrivet 25 november, 2014 Rapportera Share Skrivet 25 november, 2014 Hej hörni! Är det någon som är, eller känner någon som är, elöverkänslig? Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Henkibojj Skrivet 25 november, 2014 Skapat av Rapportera Share Skrivet 25 november, 2014 Två frågor om värme: 1. Varför huttrar man så förfärligt de första sekunderna när man kommer in i värmen från kylan utomhus? 2. När man värmer mat i mikron, håller den värmen (låt säga 60 grader) bättre genom att värma upp till just 60 eller genom att värma upp till mer och sedan låta det svalna? Tidtagaruret går i båda fallen från att maten når 60 grader tills maten nått rumstemperatur. (ping mr_tobbes termodynamikkunskaper?) Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
felshoe Skrivet 25 november, 2014 Rapportera Share Skrivet 25 november, 2014 Två frågor om värme: 1. Varför huttrar man så förfärligt de första sekunderna när man kommer in i värmen från kylan utomhus? Det där känner jag inte alls igen. Hur menar du? Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
kobbe Skrivet 25 november, 2014 Rapportera Share Skrivet 25 november, 2014 Två frågor om värme: 1. Varför huttrar man så förfärligt de första sekunderna när man kommer in i värmen från kylan utomhus? 2. När man värmer mat i mikron, håller den värmen (låt säga 60 grader) bättre genom att värma upp till just 60 eller genom att värma upp till mer och sedan låta det svalna? Tidtagaruret går i båda fallen från att maten når 60 grader tills maten nått rumstemperatur. (ping mr_tobbes termodynamikkunskaper?) 1. För att man ännu har kall luft kring kroppen och i kläderna antar jag. Kan ju också ha med att det blir varmt om tex ansiktet vilket får resten av kroppen att reagera på värmen men de är ännu kalla, om du nu låter logiskt. 2. Båda håller ju såklart lika länge, material minns inte om den tidigare varit 70 grader eller inte. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Henkibojj Skrivet 25 november, 2014 Skapat av Rapportera Share Skrivet 25 november, 2014 Det där känner jag inte alls igen. Hur menar du? Att man tycker det är kallt utomhus är inte konstigt, men att det blir en kroppslig reakation i form av "uhh..........UHHHHUUURRRHUHUHUHUHU!!!" ackompanjerat av kraftigt skakande (liknande en hund som torkar pälsen) och två sekunder senare är det som om man varit inomhus en halvtimme redan, det är konstigt. 1. För att man ännu har kall luft kring kroppen och i kläderna antar jag. Kan ju också ha med att det blir varmt om tex ansiktet vilket får resten av kroppen att reagera på värmen men de är ännu kalla, om du nu låter logiskt. 2. Båda håller ju såklart lika länge, material minns inte om den tidigare varit 70 grader eller inte. 1. Ja, den senare meningen låter inte helt orimlig. Resten av kroppen förstår att det nu är någon nytta i att rysta sig, så att den skakar av sig kylan, kanske? 2. Mja, jag tänker mer om värmekapacitiviteten har påverkats av att materialet har hettats upp mer dessförinnan. Värm upp en sten till hundra grader så håller den värmen mycket längre än hundra graders sand. Sahara är kallt om natten inte för att solen saknas utan för att värmen inte hålls kvar i sanden. Jämför med en solvärmd stenhäll i Bohuslän som inte längre får sol, den är varm långt in på natten. Kan maten ha någon liknande historia? Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
felshoe Skrivet 25 november, 2014 Rapportera Share Skrivet 25 november, 2014 Att man tycker det är kallt utomhus är inte konstigt, men att det blir en kroppslig reakation i form av "uhh..........UHHHHUUURRRHUHUHUHUHU!!!" ackompanjerat av kraftigt skakande (liknande en hund som torkar pälsen) och två sekunder senare är det som om man varit inomhus en halvtimme redan, det är konstigt. Jaha, en sån rysning som kan komma lite när den vill under dagen? När hela kroppen huttrar till i någon sekund. Gissningsläkaren i mig säger att det är en naturlig reaktion när kroppen utsätts för plötsliga temperaturförändringar, i alla fall när man kommer från kylan och in i värmen. Sedan att man ryser till då och då under dagen, jag tänker mig att det går att likna med hur hundar burrar upp sig och ruskar på sig lite då och då. För att höja kroppstemperaturen kanske, jag vet inte. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Kebab Skrivet 25 november, 2014 Rapportera Share Skrivet 25 november, 2014 Samma rysning som när man släpper på trycket efter att ha varit kissnödig en längre tid. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
kobbe Skrivet 25 november, 2014 Rapportera Share Skrivet 25 november, 2014 Att man tycker det är kallt utomhus är inte konstigt, men att det blir en kroppslig reakation i form av "uhh..........UHHHHUUURRRHUHUHUHUHU!!!" ackompanjerat av kraftigt skakande (liknande en hund som torkar pälsen) och två sekunder senare är det som om man varit inomhus en halvtimme redan, det är konstigt. 1. Ja, den senare meningen låter inte helt orimlig. Resten av kroppen förstår att det nu är någon nytta i att rysta sig, så att den skakar av sig kylan, kanske? 2. Mja, jag tänker mer om värmekapacitiviteten har påverkats av att materialet har hettats upp mer dessförinnan. Värm upp en sten till hundra grader så håller den värmen mycket längre än hundra graders sand. Sahara är kallt om natten inte för att solen saknas utan för att värmen inte hålls kvar i sanden. Jämför med en solvärmd stenhäll i Bohuslän som inte längre får sol, den är varm långt in på natten. Kan maten ha någon liknande historia? 2. Fast nu jämför du ju två olika material vilka kan ha olika egenskaper. Värmekapacitiviteten är en konstant för ett ämne vid samma temperatur, det spelar ingen roll om det varit varm förut. Den enda som kan påverka är nog om maten förändras när den värmts mer, tex genom att vatten kokats bort eller någon annan kemisk reaktion skett. Jag skulle anta att detta är försumbart vid normala temperaturer och normal mat. Dock skulle ju tex ägg vara ett bra exempel då det blir hårt efter man kokat det. Jag tänker dock att det bara påverkar om maten inte varit uppe i de temperaturerna innan, annars har ju sådana procedurer redan hänt vid tillagningen av maten. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.