AngryAxel Skrivet 19 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 19 februari, 2010 (redigerad) Vad i HELVETE heter den där sidan som typ gör skämtnyheter? The Onion är bra, annars. Allt ovanför Gävle Uppsala är väl Norrland i folkmun axelmun? Mm. Frukt och grönsaker mognar ju snabbare om de får ligga i en påse med äpplen, men mognar äpplen snabbare om de får ligga i en påse med äpplen? Redigerad 19 februari, 2010 av AngryAxel Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
GiZmo Skrivet 19 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 19 februari, 2010 (redigerad) När man säger att en storm är tex klass 2, vilken skala använder man då? Vad heter den? Finns nog ingen officiel, SMHI har nog sin egen info: http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/Varningar edit: tydligen fanns de nån standard, check it out: http://www.meteoalarm.eu/ smhi använder klass 1/2/3 istället för yellow/orange/red Redigerad 19 februari, 2010 av GiZmo Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
SimonJ Skrivet 19 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 19 februari, 2010 Hur översätter jag amerikanska dollar till svenska kronor? Det känns inte som att det på Google stämmer riktigt, har jag fel? Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
eXotic Skrivet 19 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 19 februari, 2010 Hur översätter jag amerikanska dollar till svenska kronor? Det känns inte som att det på Google stämmer riktigt, har jag fel? http://www.forex.se Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
SimonJ Skrivet 19 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 19 februari, 2010 http://www.forex.se Tackar! Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Jazz Skrivet 20 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 20 februari, 2010 Det finns många (konspirations)videor som förklarar de tekniska orsakerna till varför WTC inte störtade på grund av flygplanen, utan på grund av kontrollerad demolition. Finns det några videor som förklarar varför de rasade på grund av flygplanen? Jag ber om ursäkt för taskig formulering. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Dusse Skrivet 20 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 20 februari, 2010 (redigerad) .. Redigerad 8 juli, 2020 av Dusse Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
chucky.swe Skrivet 20 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 20 februari, 2010 (redigerad) Hur översätter jag amerikanska dollar till svenska kronor? Det känns inte som att det på Google stämmer riktigt, har jag fel? www.valuta.se http://trader.di.se/di/site/currency/currency_calc.page Förresten, jag letar forum som det finns mycket Maya och 3ds max geeks på.. Skulle va sjukt kul att lära sig, men jag har haft otur på att hitta forum. Redigerad 20 februari, 2010 av chucky.swe Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Renard Skrivet 20 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 20 februari, 2010 Finns nog ingen officiel, SMHI har nog sin egen info: http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/Varningar edit: tydligen fanns de nån standard, check it out: http://www.meteoalarm.eu/ smhi använder klass 1/2/3 istället för yellow/orange/red Aha! Där ser man! Tack Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Karatemorfar Skrivet 21 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 21 februari, 2010 Mina kompis säger att en gryta med kallt vatten kokar upp snabbare än en gryta med varmt vatten. Stämmer det? Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
GiZmo Skrivet 21 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 21 februari, 2010 Mina kompis säger att en gryta med kallt vatten kokar upp snabbare än en gryta med varmt vatten. Stämmer det? Gammal myt, är tvärtom Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
SimonJ Skrivet 21 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 21 februari, 2010 Är det nån här som har beställt nåt från USA? Får man betala tullavgift eller liknande? Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
SimonJ Skrivet 21 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 21 februari, 2010 Beror väl helt o hållet på vad det är för något om jag inte minns fel Hmm...Okej, känns onödigt att beställa nåt och betala 500 kronor i tullavgift. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Plaisir Skrivet 21 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 21 februari, 2010 Är det nån här som har beställt nåt från USA? Får man betala tullavgift eller liknande? Beror väl helt o hållet på vad det är för något om jag inte minns fel Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
spajdermän Skrivet 21 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 21 februari, 2010 Mina kompis säger att en gryta med kallt vatten kokar upp snabbare än en gryta med varmt vatten. Stämmer det? Formeln lyder: Q=c*m*T Q=värmeenergi c=vattens värmekapacitivitet m=vattnets massa T=temperaturskillnaden c och m är konstanta. Därför är Q bara beroende av den önskade T och alla är vi nog överens om att det är större temperaturskillnad mellan 10K och 100K än vad det är mellan 40K och 100K. Att kokplattan förser samma effekt i båda fallen är givet och därmed kokar varmt vatten definitivt upp fortare än kallt vatten. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Karatemorfar Skrivet 21 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 21 februari, 2010 Formeln lyder: Q=c*m*T Q=värmeenergi c=vattens värmekapacitivitet m=vattnets massa T=temperaturskillnaden c och m är konstanta. Därför är Q bara beroende av den önskade T och alla är vi nog överens om att det är större temperaturskillnad mellan 10K och 100K än vad det är mellan 40K och 100K. Att kokplattan förser samma effekt i båda fallen är givet och därmed kokar varmt vatten definitivt upp fortare än kallt vatten. Va? Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
dibel Skrivet 21 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 21 februari, 2010 (redigerad) Formeln lyder: Q=c*m*T Q=värmeenergi c=vattens värmekapacitivitet m=vattnets massa T=temperaturskillnaden c och m är konstanta. Därför är Q bara beroende av den önskade T och alla är vi nog överens om att det är större temperaturskillnad mellan 10K och 100K än vad det är mellan 40K och 100K. Att kokplattan förser samma effekt i båda fallen är givet och därmed kokar varmt vatten definitivt upp fortare än kallt vatten. Verkar stämma rätt bra, skulle du kunna ge en uträkning (alternativt hela formen) på (tids)skillnaden mellan 10*C vatten och 25*C vatten som båda ska kokas upp till 100*C? Båda har samma massa/liter eller hur det nu är. Detta är väl typ Fys A, men minnet sviker. Redigerad 21 februari, 2010 av dibel Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Xazzi Skrivet 22 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 22 februari, 2010 Har för mig att varmt vatten fryser till is snabbare än kallt. Någon som provat? Och varför är det så? Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
spajdermän Skrivet 22 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 22 februari, 2010 (redigerad) Verkar stämma rätt bra, skulle du kunna ge en uträkning (alternativt hela formen) på (tids)skillnaden mellan 10*C vatten och 25*C vatten som båda ska kokas upp till 100*C? Båda har samma massa/liter eller hur det nu är. Detta är väl typ Fys A, men minnet sviker. För detta använder man bara formeln jag nyss beskrev tillsammans med formeln för effekt: P=E/t (E blir i vårt fall Q). P=Q/t ; Q=cmT ger t=(cmT)/P Vi stoppar in de värden vi har c=4186 J*kg^(−1)*K^(−1) m=vi säger 1kg T(10)=100-10=90K T(25)=100-25=75K P=Har ingen aning om vad en kokplatta har för effekt, men vi kan säga 1500W t(10)=(4186*1*90)/1500=251s t(25)=4186*1*75)/1500=209s Skillnaden är alltså 251-209=42 sekunder. TROR att jag har räknat alltsammans rätt nu Edit: Xazzi: Inte enligt fysikens lagar. Samma formel gäller även där, bara att man måste ta bort energi istället för att tillsätta. Skillnaden i temperatur styr hur snabbt det går. Another edit: Giz: Coolt, det visste jag inte. Men det står ju även att det enbart gäller vid specifika omständigheter. Redigerad 22 februari, 2010 av spajdermän Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
GiZmo Skrivet 22 februari, 2010 Rapportera Share Skrivet 22 februari, 2010 Har för mig att varmt vatten fryser till is snabbare än kallt. Någon som provat? Och varför är det så? http://en.wikipedia.org/wiki/Mpemba_effect Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.