samuelszon Skrivet 10 oktober, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 oktober, 2010 Ser grymt ut! (: ___ Okej - jag har en massa rödbetor, potatis, och a whole lotta' rädisor. Jag tänkte komplettera potäterna och rötbetorna med ett gäng andra rotfrukter och köra allt i ugn (applicera olja+flingsalt, och när det är fem minuter kvar flytande honung), men vad gör man med rädisor? Kan man basera en rätt på dem? Skiva dem tunt, låt ligga i kalt vatten och blanda dem med rotfruktsröran när den är klar. Ha gärna i lite dill i. I sallader överlag, i synnerhet med potatis tycker jag dom passar utmärkt antingen som klyfter eller skivat. Annars är ju en klassiker att bara äta dem med smör och lite salt. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
The Dude Skrivet 2 november, 2010 Rapportera Share Skrivet 2 november, 2010 (redigerad) Att göra bearnaisesås är ju lite av en konst, men syndigt gott! Jag har misslyckats flera gånger (den har skurit sig) men har nu trimmat metoderna, så följer ni detta bör ni lyckas. 4 pers (man brukar räkna ett ägg och 50g smör p/p) Utrustning: 2 kastruller 1 sil 1 visp 1 glas/motsvarande behållare Ingredienser: 200g smör 4 äggulor 2 msk dragon 2 msk persilja 1 msk vitvinsvinäger 2 hackade sharlottenlökar 1 dl vatten salt 10 vitpepparpepparkorn Utförande: Smält smöret i en ena kastrullen. Koka upp vattnet i den andra tillsammans med den hackade löken, dragon, persilja, vitpepparkorn och vinägern. Koka detta på hög värme tills vätskemängden har reducerats till ca 1/4. Sila av avkoket till en annan behållare, skölj ur kastrullen och häll tillbaka avkoket. Nu börjar de kritiska momenten. Se till att avkoket inte håller för hög värme (max runt 60 grader). Separera gulorna från äggen och blanda i dessa med avkoket, ha medelhög värme på plattan och börja röra långsamt med vispen. Detta ska nu koagulera lagom mycket, det ska hinna bli ganska tjockt men absolut ingen äggröra, det ska stiga till kanske dubbla volymen. När man känner sig nöjd tar man av kastrullen från plattan och ställer på ett underlägg. Smöret ska nu vara smält, skiktat (protein och salt ligger som en vit sörja i botten) och ha ungefär samma temperatur som resten av såsen. Häll ytterst långsamt ner smöret i den andra kastrullen medan du vispar som en galning. Ta med allt fett men så lite av det vita som möjligt (man kan ha i även det men proteinet tunnar ut såsen). När detta är klart så smaka av och salta efter behag och såsen är klar! Se för fan till att inte eftervärma för då är risken att det skär sig väldigt stor. Om såsen skär sig kan man rädda detta genom att ta en ny kastrull där man lägger i en ny äggula, rör denna så den koagulerar precis som tidigare och häll åter igen ytterst långsamt ner den skurna såsen häri under omrörning. Redigerad 2 november, 2010 av The Dude Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
The Dude Skrivet 30 november, 2010 Rapportera Share Skrivet 30 november, 2010 (redigerad) Har just lagat tisdagsmiddagen... Smörstekt kyckling med saffran, vitlök, chili, koreander, cashewnötter, creme fraich och lite annat. Syyyyyyyndigt gott blev det. Redigerad 30 november, 2010 av The Dude 3 Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
P-C Skrivet 30 november, 2010 Rapportera Share Skrivet 30 november, 2010 Har just lagat tisdagsmiddagen... Smörstekt kyckling med saffran, vitlök, chili, koreander, cashewnötter, creme fraich och lite annat. Syyyyyyyndigt gott blev det. Så det där är den berömda studentmaten jag hört så mycket om! 1 Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
spajdermän Skrivet 30 november, 2010 Rapportera Share Skrivet 30 november, 2010 Så det där är den berömda studentmaten jag hört så mycket om! Mitt recept på dagens kyckling: Tärnad kyckling Frysta wokgrönsaker Nudlar Creme fraiche Helt ok, det också Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
P-C Skrivet 30 november, 2010 Rapportera Share Skrivet 30 november, 2010 (redigerad) Frysta wokgrönsaker borde bannlysas. --- En god gratäng kommer här. Skär ca 5-6 potatisar i skivor och koka dem mjuka. Förväll sojafärs, ca 3-4 dl torr färs. Köper du fryst sojafärs så är det bara att hälla hela förpackningen i botten av en ugnsform. Ovanpå lägger du potatisen. Gör en sats bechamelsås, typ hälften av den mängden man har i lasagne. Häll den ovanpå färsen och potatisen. Högst upp lägger du hackad gul lök, pressad vitlök, salt/peppar och riven ost. Har i ugn på 200°C tills den får en fin färg på ovansidan. Sinnessjukt gott och lätt att laga. Vill man ha vanlig färs så kan man naturligtvis ha det också. Redigerad 30 november, 2010 av P-C Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
AngryAxel Skrivet 3 december, 2010 Rapportera Share Skrivet 3 december, 2010 Frysta wokgrönsaker borde bannlysas. True dat! Det smakar ju rumpa, seriöst. ...men det kanske är för att jag har för mycket anis i den. 1 Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Umberto Skrivet 10 december, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 december, 2010 (redigerad) Ikväll har jag tänkt fixa en liten nobelmiddag till mig och Kvinnan. Har någon förslag på något som är gott och lite lyxigt men ändå inte alltför krångligt? Eller ja, krångligt och krångligt... Det enda kravet är egentligen att det inte får innehålla allt för många ingredienser eftersom jag helt enkelt inte orkar släpa hem en massa skumma grejer, varav hälften blir stående i skåpen... You follow me? Vitt vin ska drickas till förresten. Redigerad 10 december, 2010 av Umberto Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Martin-123 Skrivet 10 december, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 december, 2010 Ungstekt lax med potatis! 1 Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Eudoros Skrivet 10 december, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 december, 2010 (redigerad) Fläskfilé med hasselbackspotatis och dragonsås är ju riktigt smarrigt och inte så krångligt. Vitt vin passar väl dessvärre inte så bra till så det kanske inte är något vidare tips... Men just detta är mitt svar på Kebabs chili con carne, drar ofta ihop det vid lite finare middagsbjudningar och blir alltid rövgott! Redigerad 10 december, 2010 av Eudoros 1 Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Umberto Skrivet 10 december, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 december, 2010 Hm, nu blir det restaurangbesök iaf men tack likafullt, det kommer fler hemmamiddagar... Lax är inte alls ett dumt förslag förresten. Jag var till saluhallen idag och köpte faktiskt en rejäl bit lax. Rökt lax! 1 Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
The Dude Skrivet 10 december, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 december, 2010 (redigerad) Jag lagar i skrivande stund en fisksoppa som jag tror kommer bli grymt god! Innehåller i kronologisk ordning: olivolja vitlök gul lök purjolök dillfrön saffran vatten hummerfond fiskbuljong morrot selleri skållade och skalade färska tomater svartpeppar timjan potatis vitt vin grädde laxfiléer i stora bitar Just nu är jag på steget innan potatisen. När den kommit i tänkte jag låta det koka i 10 min, sen ha i vin och grädde, koka upp, smaka av, lägga i laxbitarna, koka upp igen och sen ta av från platta och låta stå några minuter. Vad tror ni, kommer det bli gott eller @P-C: Mat är högprioriterat för mig! Studentmat är nog främst som den är för att studenter just flyttat hemifrån och inte har en aning om hur man lagar mat. Edit! Färdigt! Redigerad 10 december, 2010 av The Dude Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
IceCandy Skrivet 10 december, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 december, 2010 Nudlar och svampsås är det enda jag kan laga i princip. Har hittat på hur man gör det själv, eftersom vi har så begränsat med matgrejer hemma så är det inte tal om att följa recept med konstiga ingredienser. 1. Koka nudlar 2. Stek fläskkött en stund 3. I med svamp, typ champinjoner 4. I med andra grönsaker om man vill, typ paprika 5. Stek en stund 6. Häll i matlagningsgrädde 7. Häll i soja 8. Krydda skiten med Aromat och Piffi Allkrydda 9. ÄT! Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Mordos Skrivet 10 december, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 december, 2010 Kvinna som skriver i matlagningstips-tråden. Allt är rätt nu! 2 Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
IceCandy Skrivet 10 december, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 december, 2010 Kvinna som skriver i matlagningstips-tråden. Allt är rätt nu! Ha-ha. Nu fick du allt till det! Börjar bli lika uttjatat och tråkigt som din mamma-skämt. 2 Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Mordos Skrivet 10 december, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 december, 2010 Ha-ha. Nu fick du allt till det! Börjar bli lika uttjatat och tråkigt som din mamma-skämt. HUEHUEHUEH derp. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
eXotic Skrivet 10 december, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 december, 2010 Ha-ha. Nu fick du allt till det! Börjar bli lika uttjatat och tråkigt som din mamma-skämt. Din mamma är tråkig! Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
IceCandy Skrivet 10 december, 2010 Rapportera Share Skrivet 10 december, 2010 HUEHUEHUEH derp. Din mamma är tråkig! Se så pojkar! Inte gå off topic nu! Här är ett äpple ni kan diskutera med varandra istället: http://newbiecooking.files.wordpress.com/2008/10/braeburnpage.jpg Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Karatemorfar Skrivet 3 januari, 2011 Rapportera Share Skrivet 3 januari, 2011 Tänkte lägga upp recept och hur man lagar nyårsmiddagen jag lagade till ett gäng på 11 personer. Förrätt: Laxtartar (rå lax) Köp en laxfilé, allra helst färsk från fiskbilen/delikatessdisken på Coop/Maxi. Alltså inte Findus frysta. Jag köpte 600gr färsk och det räckte till 11 personer + skulle räckt till 2 till. Shalottenlök Färsk dill Citron Olivolja Vitpeppar Havssalt Toastat bröd. Hacka laxen fint och lägg ner i en bunka. Samma procedur med shalottenlök och dill (easy on the dill) I med en skvätt olivolja (mest till för att blöta upp röran eftersom det blir ganska torrt) Salta, peppra och pressa i lite citron. Toasta brödet, stansa ut en cirkel med ett whiskeyglas "Ägga" upp, piffa upp med dill och lite havssalt. http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/hs023.snc6/165391_493819388738_695218738_5890460_3455128_n.jpg -------------------------- Huvudrätt: Canard A l'orange (ankfilé med apelsinssås) Ankbröstfilé (1 filé på 2 personer) ("fransk portion") Apelsiner (ca apelsiner för sås till 4 pers) Sparris Bacon Amedinpotatis eller mandelpotatis Koka potatisarna med skal. Koka tills nästan klara. Linda in sparris i bacon. Lägg på en plåt, ha lite olivolja över, salt och peppar och droppa lite citron över. Snitta fettkappan på ankbröstet. Det ska bli små fyrkanter. Se till att ha haft ankan ute i rumstemperatur i 1-2 timmar. Salta och peppra hela ankan. Stek ankan hårt, i PYTTELITE olja (hög värme. jag hade styrka 6 av 6 på våran spis (vi har sån där gammal, inte glas)) Stekte kanske i 5 minuter. Bränn inte. Vänd och stek försiktigt på köttsidan. 1-2 minuter Fettet som blir över, ta vara på. Väldigt exklusivt och gott. Lägg ankan på en plåt och ställ i ugnen på 180 grader i ca 10-13 minuter. Pressa apelsinerna och plocka med lite fruktkött. Häll i ca 0.5 dl vatten. Häll på ca 50 gram socker. Har ni flytande kycklingfond så ta en liten skvätt. Men var försiktiga, den är salt som fan. Koka ner såsen tills den är ganska tjock. Om ni vill så sila den. Montera ner ca 40-50 gram smör. Dela potatisarna på mitten Lägg potatisarna i en stekpanna med lite smör och lite fett från ankan. (Fettet som blir över kan hällas på burk och ställas i kylskåp och användas senare till annan mat) Stek. Kolla ankan. Har ni en stektermometer ska den vara 52-53 grader i kärntemperatur. Är ni grymma känner ni på ankan med fingret om den är klar. Är ni töntar så börjar ni skära upp ankan mellan de små fyrkanterna som ni tidigare snittade. Skivorna ska vara ca 0.5 cm tjocka. ANKAN SKA VARA RÖD I MITTEN. http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/hs002.snc6/165239_493819463738_695218738_5890465_1061314_n.jpg -- -- http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs085.snc4/35613_493819473738_695218738_5890466_4438311_n.jpg ---------------------- Dessert körde jag tre olika ostar med fikonmarmelad och honung. Allt det här la jag ut lite mindre än 800 norska kronor för. Ankbrösten betalade jag 45,- för 2 stycken. Allt som allt 6 stycken, så det gjorde totalsumman mycket, mycket mindre än om jag hade köpt dessa för "ordinarie" pris. Laxfiléen på 600gr betalade jag dock 130,- norska kronor för. Tog sedan 150,- norska kronor i betalt för maten och arbetet. 4 Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
kobbe Skrivet 4 januari, 2011 Rapportera Share Skrivet 4 januari, 2011 massa text Man ska väl inte äta rå lax? Det kan nämligen finnas parasiter (sök på frysa) i laxen! Laxen ska frysas i några dagar så att dom dör. Citera Länk till kommentar Dela på andra sidor More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.